Stort intresse för Dalin och Vinbergs kyrkby i sommar

Över fyrtio deltagare lyssnade till Hans Bergfast och Nils-Gustaf Nilsson när Dalinsällskapet gjorde sin traditionella sommarvandring bland minnen av Dalin och hans familj i Vinbergs kyrkby. Ytterligare ett dussintal besökare kom dit på Ekomuseets dag den 3 augusti. Om du missade dessa tillfällen och vill ha en visning för en stor eller liten grupp så är du välkommen att kontakta olof@vondalin.se.

 

 Vinbergs kyrkby ligger intill väg 700 ca 4,5 km nordost om Falkenbergs centrum. En visning brukar omfatta den nya kyrkan – ett ovanligt välbevarat verk av den kände arkitekten Adrian C Petersson från 1899 – med familjen Dalin-Böckmans intressanta epitafium med det första kända porträttet av Olof, då 17 år. Vidare besöker man den gamla kyrkans plats där det  idag finns en minnessten omgiven av en vacker kyrkogård. I kyrkomiljön finns även  Olof von Dalins egen stiliga minnessten, rest 1957, och en imponerande rad av kyrkstallar. På Prästgårdsön finns ett lusthus i 1700-talsstil med en utställning som presenterar författaren.

En guide  från Olof von Dalinsällskapet visar och berättar om platsen och om Olof von Dalin, 1700-talsförfattaren vars tidskrift ”Then Swänska Argus” nu får ge namn åt Falkenbergs nya kunskaps- och kulturcentrum.

Bilderna visar lusthusets interiör, gamla kyrkplatsen, Prästgårdsön med lusthuset i bakgrunden och det Dalin-Böckmanska epitafiet i Vinbergs kyrka.